zaterdag 18 april 2020

Corona Show

Beste lezer
In deze tijden keken we erg hard uit om na de examens ons te ontspannen op een festival. Maar helaas kan dit door corona niet doorgaan. Ik begrijp dat er sommige organisaties geen duidelijkheid kunnen laten weten. Ik hoop met dit artikel dat ik je hiermee toch kan helpen. Wie een fan is van Tomorrowland kan de geschiedenis lezen bij dit artikel.

Veel leesplezier :)





 15 april

De Nationale Veiligheidsraad heeft vandaag beslist dat grote evenementen tot 31 augustus niet toegelaten zijn in België. Het wordt een zomer zonder Pukkelpop, Dour, Rock Werchter, Dranouter, Tomorrowland, ...Het wordt een zomer zonder grote festivals. Persoonlijk begrijp ik de maatregel. Het is niet verantwoord om alle nationaliteiten door elkaar te laten lopen. Ik begrijp dat er sommige van de organisatoren niet hiermee akkoord gaan, want het kan voor hen economische schade aanbrengen.

Er zijn al enkele festivals die een respons hebben gegeven:

Rock Werchter


Ze vinden dat dit de enige juiste beslissing is, het is geen geen verrassing voor hen. De gezondheid gaat voor voor zowel de festivalgangers, de crew, de artiesten en de vrijwilligers.
Zowel Dour en Pukkelpop hebben hier dezelfde mening over.

De organisatoren hebben ook een boodschap voor de mensen die al een ticket gekocht hebben. "We zijn nog bezig om verschillende pistes te bekijken. Van zodra we iets weten gaan we het laten weten aan de mensen."

Rock Werchter, Dour, Pukkelpop ... Vermelden dat dit pijnlijk aankomt bij zowel de medewerkers, leveranciers, crew, artiesten, vrijwilligers, omwonenden. Via vakverenigingen en beroepsfederaties worden specifieke steunmaatregelen gevraagd aan de overheden. Ze gaan elk initiatief steunen.

Economische schade

Het Belgische live-circuit heeft al een respons gegeven. De beslissing om de festivals te schrappen tot 31 augustus heeft drastische schade. De economische schade kan oplopen tot boven een miljard. De bestaande steunmaatregelen moeten worden uitgebreid in de tijd, om een economisch en maatschappelijk slagveld te vermijden.

Tomorrowland



Het dancefestival heeft al laten weten dat de 40.000 tickets kunnen worden omgeboekt naar 2021. Wie niet aanwezig kan zijn, zal terecht kunnen bij de 'exchange desk'.
De woordvoerster van Tomorrowland is Debby Wilsem. Haar respons hierop was: "Er worden een heleboel evenementsectoren getroffen hierdoor:' leveranciers, bedrijven die podia en geluid doen, catering maar ook transportbedrijven en hotels'. Het bedrijf is niet echt bezig met een financiële puzzel, maar hun focus ligt op dit moment om de mensen die tickets gekocht hebben te informeren, en ook de omwonenden. Volgens Wilsem hadden ze het festival graag laten doorgaan in september. Maar wanneer ze luisteren naar de raad van de virologen, wordt dit niet aangeraden.

Dit is een filmpje waarin Debby Wilsem vertelt over de editie van Tomorrowland 2019:



Graspop




Voor hen was het een zeer moeilijke beslissing, want het was de 25ste editie van het festival. Ze hebben ervoor gekozen om deze editie te laten doorgaan in 2012. De festivalorganisatie hoopt voor dit festival zoveel mogelijk bands voor de line-up mee te kunnen hebben naar 2021. De volledige lijst word later bekend gemaakt.
Graspop belooft voor al degenen die al een ticket hebben dat ze een passende oplossing zullen vinden. De organisatie drukt veel respect uit naar de zorg en dienstverleners.

In dit artikel kan je nog meer info vinden over andere festivals:

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/04/15/streep-door-festivalzomer-geen-massa-evenementen-tot-en-met-31/

My Choice

Zelf ben ik nog nooit naar een festival geweest. Maar als ik zou mogen kiezen uit alle festivals, dan zou ik kiezen voor Tomorrowland in België. Het lijkt me echt boeiend om de mooie decors te zien en contact te maken met verschillende culturen. Ik denk dat dit zeker een ervaring is die iedereen moet meemaken in zijn leven en dat dit een herinnering is dat je voor altijd bij je zal blijven.

Geschiedenis Tommorrowland

Aangezien Tomorrowland mijn favoriete festival is, heb ik een beetje de geschiedenis erover opgezocht. Ik vond het interessant om dit op te zoeken.

Organisatie

Tomorrowland gaat dooer op het domein De Schorre in Boom.  Dit festival wordt georganiseerd door WERAREONE.world. Het evenement gaat sinds 2005 eenmaal per jaar door op het domein De Schorre. Sinds 2017 zijn dit 2 weekenden na mekaar. In 2012 werd Tomorrowland het gekozen tot het beste dancefestival ter wereld.

Kenmerken

Vaste artiesten die aanwezig zijn het Belgische duo "Dimitri Vegas & Like Mike". Daarnaast zijn ook nog internationale dj's aanwezig zoals :Martin Garrix, Tiësto, David Guetta,..
In 2006 waren er tien verschillende podia en in 2015 bestond het festival uit 15 podia. Elke podia bevatte zijn eigen sector.

Geschiedenis festival

2005

De allereerste editie van het festival vind plaats. Enkele bekende namen die kwamen: Armin van Buuren, Ferry Costen, Mark Norman.


Dit is een foto van de eerste editie.

2006

Dit jaar vind de tweede editie aan van het festival plaats. De bezoekers die kwamen op zaterdagavond konden nog naar het kleinere campingfestival op het terrein gaan.
Enkele bekende namen die kwamen: Armin van Buuren, David Guetta, Mark Norman


Dit is een foto van de tweede editie.

2007

Bij de derde editie ging dit festival voor het eerst 2 dagen door.

Dit is een foto van de derde editie.

2008

Bij de vierde editie draaiden er meer dan honderd dj's. Het aantal bezoekers overschreed voor het eerste de 50.000. Dit was een grote stap om de mainstage een onderscheidend karakter te geven. Aan de voorkant lijkt het op een stierenkop of is het een schildpad ?


Dit is een foto van de vierde editie.

2009

In de vijfde editie was er een i love the 90's editie. Bij deze editie lokte men meer dan 90.000 festivalgangers.

Dit is een foto van de vijfde editie. De naam van het podium is Masker.

2010

De zesde editie was de eerste keer dat het festival meer dan een maand voor het evenement uitverkocht was. Er was een bezoekersaantal van 120.000 en een camping van 25.000 plaatsen.
Het evenement werd uitgezonden op Studio Brussel. Doordat er net een tragische ongeluk gebeurd was op de Love Parade vergeleek de media  beide festivals met elkaar. Er waren 14 podia aanwezig, zo was er veel variatie van verschillende stijlen. Het was de eerste keer dat het podium uitgebreid was aan beide kanten met extra elementen.Enkelen namen die kwamen: David Guetta, Swedish House Maffia, ...


Dit is een foto van de zesde editie. De naam van het podium is Zon.

2011

De zevende editie was de eerste keer dat het festival 3 dagen aanwezig was. Enkele bekende artiesten die aanwezig waren: Swedish House Maffia, Avicii, Tiësto,..


Dit is een foto van de zevende editie. De naam van het podium is The Tree Of Life.

2012

De 80.000 kaarten voor de Belgische inwoners waren in de voorverkoop binnen een dag uitverkocht. De overige andere kaarten werden ook na 7 april snel verkocht, dit waren naar schatting 100.000 tickets.
Enkele bekende artiesten die optreden: Avicii, Fatboy Slim, Dimitri Vegas & Like Mike, ....
Dit was het eerste jaar dit het festival live werd uitgezonden via youtube. Deze editie verliep niet van een leien dakje : een bezoeker beweerde mishandeld te worden door een bewaker. Verder stierf er ook een vrouw uit Liverpool aan een overdosis drugs. Er werd door 2 festivalganger een klacht ingediend tegen Tomorrowland. Zij beweerden dat ze verblind werden door een laser van het podium. Tomorrowland werd onschuldig bevonden.

Dit is een foto van de achtste editie. De naam van het podium is The Book Of Wisdom.

2013

De helft van de van tickets werd aan de kant gehouden voor Belgen. Binnen een twaalftal minuten gingen er volgens de organisatie 90.000 tickets de deur uit. De internationale tickets waren binnen 1 uur uitverkocht. Het was een succesvolle editie, het enige probleem was dat er plots wateroverlast was, veroorzaakt door een wolkbreuk. Ook kondigden ze aan dat er een buitenlandse editie van Tomorrowland zal komen. Dit gaat door in de in VS, Atlanta, in de staat Georgia. Enkele bekende artiesten aanwezig: Dimitri Vegas & Like Mike, Zedd, Nervo
De VS had een ander decor en België. Het boek (decor VS) reisde de wereld over en verscheen op de allereerste editie van TomorrowWorld in de VS in 2013.


podium VS


podium België. De naam van het podium is The Arising Of Life

2014

De tiende editie werd 2 weekenden gehouden. Er werd eerst gevreesd dat het festival niet zou doorgaan wegens klachten van enkele buurtbewoners. Zij vonden dat het festival teveel overlast veroorzaakte in de buurt en eisten een totaalverbod. Een Antwerpse rechter heeft dit vernietigd verklaard, wegens geen geldige reden.


Dit het podium van België. Het draagt de naam The Key To Happiness.


Net zoals in 2013, bereikte de stage van 2014 de Chattahoochee Hills tijdens TomorrowWorld 2015. De volgende stop was Brazilië in 2016 voor het tweede jaar (en laatste tot nu toe) van de Zuid-Amerikaanse editie van Tomorrowland.


podium Brazilië

2015

De elfde editie is doorgegaan. Een gotische kathedraal van dancemuziek werd in het midden van The Secret Kingdom of Melodia geplaatst in 2015. Indrukwekkend, krachtig en reikend tot aan de hemel, zo hoog was de stage nog nooit geweest. Enkele bekende mensen aanwezig: Romeo Blanco, David Guetta, Dimitri Vegas & Like Mike.


De naam van het podium is The Secret Kingdom of Melodia

2016

De twaalfde editie van Tomorrowland is doorgegaan. Na het architecturen hebben ze besloten om het podium eens te veranderen naar natuurelementen.
Enkele bekende namen: Otto Knows, Axwell Λ Ingrosso, The Chainsmokers

De naam van het podium is The Elixer Of Life

2017

De dertiende editie is doorgegaan. Het concept deze keer was een uitbundige circussfeer, de stage was vol met carnaval versieringen en koorddansers.


De naam van de podium is Amicorun Spectaculum

2018

De veertiende editie is doorgegaan. Deze keer was het concept een onderwaterwereld, het podium werd omgebouwd tot een tafereel van koralen, schelpen en het gigantische zeepaard.


De naam van het podium is The Story of Planaxis

2019

De vijftiende editie is doorgegaan. Het festival heeft een soort van nostalgisch gevoel want ze maken terug gebruik van het podium van 2012. Ze hebben hiervoor gekozen omdat het podium een uitdaging was voor de andere festivals om dit na te kunnen maken. Natuurlijk hebben ze bij dit podium nieuwe elementen toegevoegd. Tijdens deze editie is een Nederlands actrice opgepakt geweest wegens drugsbezit & dealen. Ook viel er een dode op het festival.


De naam van het podium is geworden The Book Of Wisdom The Return

Schema bezoekers:

Internationale edities
  • TomorrowWorld -> Eerste editie was in 2013 in Georgia. De laatste editie was in 2015.
  • Tomorrowland Brasil -> De eerste editie van Tomorrowland Brasil bevond zich in São Paulo (2015). De laatste editie was in 2016.
  • Tomorrowland Winter -> In 2019 bevond zich de eerste editie hiervan in de Franse Alpen. De editie in 2020 werd afgelast door corona. 

Zo zijn we gekomen aan het einde van dit artikel. Bedankt om het te lezen.
Wat is jouw favoriete podium ?
Laat gerust maar wat horen ;)

Bronnen:

  • Tomorrowland (19 april 2020) In Wikipedia. Geraadpleegd op https://nl.wikipedia.org/wiki/Tomorrowland
  • Festickets Writers (3 juli 2019). Geraadpleegd op https://www.festicket.com/nl/magazine/features/tomorrowland-mainstage-2005-now-history-pictures/
  • S.D. (2005). Podium 1 [Foto]. Geraadpleegd van https://www.festicket.com/nl/magazine/features/tomorrowland-mainstage-2005-now-history-pictures/
  • S.D. (2006). Podium 2 [Foto]. Geraadpleegd van https://www.festicket.com/nl/magazine/features/tomorrowland-mainstage-2005-now-history-pictures/
  • S.D. (2007). Podium 3 [Foto]. Geraadpleegd van https://www.festicket.com/nl/magazine/features/tomorrowland-mainstage-2005-now-history-pictures/
  • S.D. (2008). Podium 4 [Foto]. Geraadpleegd van https://www.festicket.com/nl/magazine/features/tomorrowland-mainstage-2005-now-history-pictures/
  • S.D. (2009). Podium 5 [Foto]. Geraadpleegd van https://www.festicket.com/nl/magazine/features/tomorrowland-mainstage-2005-now-history-pictures/
  • S.D. (2010). Podium 6 [Foto]. Geraadpleegd van https://www.festicket.com/nl/magazine/features/tomorrowland-mainstage-2005-now-history-pictures/
  • S.D. (2011). Podium 7 [Foto]. Geraadpleegd van https://www.festicket.com/nl/magazine/features/tomorrowland-mainstage-2005-now-history-pictures/
  • S.D. (2012). Podium 8 [Foto]. Geraadpleegd van https://www.festicket.com/nl/magazine/features/tomorrowland-mainstage-2005-now-history-pictures/
  • S.D. (2013) Podium 9 [Foto]. Geraadpleegd van https://www.festicket.com/nl/magazine/features/tomorrowland-mainstage-2005-now-history-pictures/
  • S.D. (2015) Podium 10 [Foto]. Geraadpleegd van https://www.festicket.com/nl/magazine/features/tomorrowland-mainstage-2005-now-history-pictures/
  • S.D. (2013). Podium 11 [Foto]. Geraadpleegd van https://www.festicket.com/nl/magazine/features/tomorrowland-mainstage-2005-now-history-pictures/
  • S.D. (2014). Podium 12 [Foto]. Geraadpleegd van https://www.festicket.com/nl/magazine/features/tomorrowland-mainstage-2005-now-history-pictures/
  • S.D.(2014). Podium 13 [Foto]. Geraadpleegd van https://www.festicket.com/nl/magazine/features/tomorrowland-mainstage-2005-now-history-pictures/
  • S.D. (2016) Podium 14 [Foto]. Geraadpleegd van https://www.festicket.com/nl/magazine/features/tomorrowland-mainstage-2005-now-history-pictures/
  • S.D. (2015) Podium 15 [Foto]. Geraadpleegd van https://www.festicket.com/nl/magazine/features/tomorrowland-mainstage-2005-now-history-pictures/
    [Foto]. Geraadpleegd van https://www.festicket.com/nl/magazine/features/tomorrowland-mainstage-2005-now-history-pictures/





4 opmerkingen:

  1. Hey Sarah!

    Toffe keuze dat je gemaakt hebt om toch eens naar Tomorrowland te gaan! Het moet zeker wel eens de moeite zijn om mee te ervaren. Graag zou ik je ook wel eens Graspop willen aanraden. De sfeer is er totaal anders. Iedereen is er zo lief voor elkaar ook al lopen ze allemaal in het zwart en luisteren ze naar zware muziek, het zijn schatten van mensen.

    Groetjes
    Debbie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey Debbie

    Ik ken niet zoveel van Graspop, toch bedankt voor de tip !
    Misschien moet ik mijn visie ruimer maken en toch eens naar een ander festival te gaan dan het 'populaire' Tomomorrowland.

    Groetjes Sarah

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Sarah, leuk onderwerp! Ik denk dat deze maatregel voor veel studenten een domper was voor hun zomervakantie. Tof dat je ook lange artikels schrijft, zo kunnen we extra lang van jouw blogartikels genieten

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hey Lies

    Dankje voor je bericht !

    groetjes Sarah

    BeantwoordenVerwijderen

Into The Night

Into The night Het is de eerste Belgische Netflixreeks. Vanaf morgen is ze wereldwijd te zien voor alle 182 miljoen abonnees van de Amerik...